Nieuwe wetgeving voor klachtenmanagement vraagt keuzes

  • Bericht auteur:

Zorgorganisaties staan met de invoering van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) voor de vraag hoe zij hun klachtenmanagement zo goed mogelijk kunnen inrichten. Er zijn grofweg drie opties:

  1. U stelt een eigen medewerker als klachtenfunctionaris aan. Omdat de Wkkgz vooral gericht is op klachtbemiddeling is het van belang dat deze medewerker de noodzakelijke vaardigheden heeft of ontwikkelt op het gebied van mediation. Daarnaast moet hij of zij op de hoogte zijn van de wet.
  2. U doet voor de invulling van de klachtenfunctionaris een beroep op een externe deskundige. Dit is een goede optie voor het geval u zelf geen medewerker met de juiste kwalificaties in huis heeft.
  3. U maakt naast de klachtenfunctionaris gebruik van de onafhankelijke klachtencommissie van het CBKZ. Deze commissie bestaat uit diverse professionals met een ruime ervaring. De inzet van de klachtencommissie van het CBKZ is ook een handig middel als de klachtenfunctionaris bij de afhandeling van een klacht wil ‘opschalen’ naar een klachtencommissie.

Welke optie u als zorgorganisaties ook kiest, in alle gevallen bent u bij het CBKZ op het juiste adres. Het CBKZ biedt een uitgebreid aanbod van diensten op het gebied van klachtenmanagement, waaronder diverse trainingen. Via het contactformulier kunt u contact opnemen om na te gaan welke aanpassingen voor uw organisatie van belang zijn.